Bilder

Trädgården - 2019

[upp]

  Häxring


  16 februari
  Letar febrilt efter vårtecken i snön.

  2 mars
  Första krokusen tittar fram. Men snart ska snön komma tillbaka.

  24 mars
  Efter några veckor med lite kallare väder så skiner solen och temperaturen letar sig upp till tvåsiffrigt. Blåsippan har slagit ut och julrosen har stora knoppar! Jag är förstås ute i trädgården och snyggar till rabatterna och lådorna!

  6 april
  Solen skiner och både julros och skilla har slagit ut. Jag har klippt och klippt i mina rosor. Det är egentligen lite tidigt för det finns inga musöron i björkarna. Men vem har tålamod att vänta en så här fin dag?

  13 april
  Första tulpanen! Och så julrosen...

  19 april, långfredagen
  Pelargoner och en staketdruva inhandlade och planterade. Gräsmattan är torr som fnöske, solen skiner och temperaturen letar sig upp till 20 grader!

  20 april - 25 maj
  Framsteg och bakslag. Ömsom högsommarvärme, ömsom aprilväder i maj.
  Massor med körsbärsblom, men sen kom kylan så någon upprepning på fjolårets rekordskörd blir det inte.

  6 juni, nationaldagen
  30 grader bjuder nationaldagen på. Rhododenronen är nästan helt utslagen och doftpionen slår ut just idag!

  7 - 16 juni

  Midsommarafton 21 juni
  Då allting slår ut!

  25 - 30 juni
  Det prunkar allt mer!

  7 - 31 juli
  Honungsrosorna börjar gå över. Men det finns ju så mycket annat att vila blicken på, så vad gör väl det?

  10 augusti
  Fascineras över min Summer snow. Och bävar. Ryckte några grenar av vild skogsklematis på Gotland häromdagen, och planterade i jord när jag kom hem. Tänk om mina sticklingar klarar sig! Var ska jag göra av dem?

  Tankar inför 2020
  • Mina klematiser måste få bättre växtplatser.
   • Hedvig E flyttas från bakom Mozart till mellan den rosa pionen och vinrankan. Där får den växa upp i pionen och ge blomning resten av sommaren, när pionen är över.
   • De två storblommiga klematiserna som håller på att förtvina under Summer Snow flyttas till hörnet vid kryddlandet. Där får de klättra upp i Lykkefund. Några Jakobs Stege får stryka på foten.
  • Vinrankan leds småningom upp under altantaket. Krokar i altanens överliggare som rankan binds upp i. Två krokar mellan de två yttersta takstolarna, så att två rankor kan växa där. Vinrankan hamnar då strax ovanför blåregnet och på tvärs mot det.
  • Två ytterligare spaljepinnar under altantaket för blåregnet att växa i.
  • White New Dawn behöver en ställning att klättra i. Den kan bestå av en kraftig kvadratisk regel fäst med jordankare, och fyra, fem kvadrater av läkt fästade oregelbundet i regeln.