Fritid

Jag är en nörd. Den här sidan handlar om mina nörderier, eller fritidsintressen om du så vill. Den handlar om datorerna, träningen och trädgården.

Datorerna

Sinclair Zx81 pic by Evan-Amos

Vi börjar väl med datorerna då. Som började med en Sinclair ZX81 i julklapp en gång i en annan tidsepok. 1981 tror jag det var…

Idag har jag en PC i arbetsrummet och en under TV:n i vardagsrummet. Inget konstigt så långt. Det roliga är utmaningen med att få “det” att funka. Nu när “molnet” blir allt populärare så gör jag tvärt om. Det var ganska många år sen jag plockade hem min hemsida till en gammal laptop som stod och snurrade i förrådet. Bara för att förstå hur en webbserver funkar. När laptopen pajade så flyttade jag hemsidan till en RaspberryPi som förstås fick flytta in i förrådet istället.

Den ursprungliga Pi:en var ju inget under av snabbhet och det krävdes lite lirkande för att få hemsidans relativt processorintensiva php-script att presenteras acceptabelt snabbt.

Så är vi då framme vid julen 2015. En tanke hade växt under en tid och nu gjorde jag slag i saken. Jag köpte mig en ny RaspberryPi2, en upphottad variant av min gamla Pi. Hemsidan fick flytta över till nykomlingen och jag bytte till en WordPressplattform. Nu skulle den gamla maskinen få nya arbetsuppgifter!

TellstickNet

Jag jobbar ju med SCADA-system till vardags och min Tellstick Net kan sägas vara ett litet SCADA-system. Jag ville använda min gamla Pi för att logga temperaturdata som jag sen kunde presentera på hemsidan med hjälp av den nya Pi:en. Resultatet hittar du i menyn till vänster under rubriken temperatur.

Den ursprungliga PI:en byttes snart till en 2:a den med.

2020 uppgraderade jag mig själv till https, med ett certifikat från let’s encrypt.

2022 så började både operativsystem, webbserver och WordPressversion bli något utdaterade, och svaret fick bli att köpa ännu en PI, den här gången av version 4. Dit flyttade jag webbservern och sedan installerade jag om den gamla 2:a som webbservern hade blivit över och installerade databasen på den.

Just nu är den 2:a som förut gick som databasserver alltså arbetslös.

Träningen

Som ung så ägnade jag ingen tid åt träning, utan det var först i vuxen ålder som jag har förstått tjusningen! Började som gymråtta och letade mig framåt slutet på 90-talet in i gruppträningssalarna.

Sedan 18 december 2014 så är det Factor och crossfit som är min huvudsakliga träningsform, och där hittar du mig de flesta av veckans dagar. Crossfiten kombinerar jag med yoga på Actic Västerås City.

Länge hade jag en träningsdagbok på en träningssite som hette funbeat.se. När de lade ner så begärde jag att få hem alla data och knåpade ihop men egen dagbok, som är publicerad här på pnott .se, under rubriken träningsdagbok. Jag använder min databasserver för lagring och webbservern för inmatning och presentation.

Trädgården

I min lilla radhusträdgård vill jag få plats med allt! Och det går att få plats med mer än du tror! Nu börjar det bli fullt, men jag ville ändå behålla texten nedan eftersom den är så härligt optimistisk!

Honungsrosor

Trädgårdssäsongen börjar i februari på bokrean. Då köper jag trädgårdsböcker och sen sitter jag där i ett par månader och bläddrar och låter mig inspireras. Sen när våren kommer när det är dags för att sätta spaden i jorden så känns det underbart! Då ska nya idéer förverkligas!

Vitpytta

Med spaljéer och uppbindningar så kan man bygga på höjden. Så kan man få plats med mycket trots att platsen är begränsad. Rosor och Clematis klättrar både här och där, och nedanför brer perenner och kryddor ut sig. Och så pelargoner förstås, som får bo inomhus på vintern.

Sen var det det här med datorerna igen. Jag utvecklade en funktionalitet för att generera fotoalbum automatiskt bara jag lade bilderna i rätt folder på servern. Anledningen var framför allt för att jag ville kunna följa hur trädgården utvecklades mellan åren. Trädgårdsalbumet hittar du här.