Fritid

Jag är en nörd. Den här sidan handlar om mina nörderier, eller fritidsintressen om du så vill. Den handlar om datorerna, träningen och trädgården. Den är en ny version av den sida som jag skrev 2010 och som finns här: Gamla sidan

Datorerna

Sinclair Zx81 pic by Evan-AmosVi börjar väl med datorerna då. Som började med en Sinclair ZX81 i julklapp en gång i en annan tidsepok. 1981 tror jag det var…

Idag har jag en PC i arbetsrummet och en under TV:n i vardagsrummet. Inget konstigt så långt. Det roliga är utmaningen med att få “det” att funka. Nu när “molnet” blir allt populärare så gör jag tvärt om. Det var ganska många år sen jag plockade hem min hemsida till en gammal laptop som stod och snurrade i förrådet. Bara för att förstå hur en webbserver funkar. När laptopen pajade så flyttade jag hemsidan till en RaspberryPi som förstås fick flytta in i förrådet istället.

Pi:en är ju inget under av snabbhet och det krävdes lite lirkande för att få hemsidans relativt processorintensiva php-script att presenteras acceptabelt snabbt.

Så är vi då framme vid julen 2015. En tanke hade växt under en tid och nu gjorde jag slag i saken. Jag köpte mig en ny RaspberryPi2, en upphottad variant av min gamla Pi. Hemsidan fick flytta över till nykomlingen och jag bytte till en WordPressplattform. Nu skulle den gamla maskinen få nya arbetsuppgifter!

TellstickNetJag jobbar ju med SCADA-system till vardags och min Tellstick Net kan sägas vara ett litet SCADA-system. Jag ville använda min gamla Pi för att logga temperaturdata som jag sen kunde presentera på hemsidan med hjälp av den nya Pi:en. Resultatet hittar du i menyn till vänster under rubriken temperatur.

Träningen

Som ung så ägnade jag ingen tid åt träning, utan det var först i vuxen ålder som jag har förstått tjusningen! Började som gymråtta och letade mig framåt slutet på 90-talet in i gruppträningssalarna.

Sedan något år tillbaka så är det Factor och crossfit som är min huvudsakliga träningsform, och där hittar du mig de flesta av veckans dagar. Crossfiten kombinerar jag med yoga på Actic Västerås City.

Trädgården

I min lilla radhusträdgård vill jag få plats med allt! Och det går att få plats med mer än du tror!

HonungsrosorTrädgårdssäsongen börjar i februari på bokrean. Då köper jag trädgårdsböcker och sen sitter jag där i ett par månader och bläddrar och låter mig inspireras. Sen när våren kommer när det är dags för att sätta spaden i jorden så känns det underbart! Då ska nya idéer förverkligas!

VitpyttaMed spaljéer och uppbindningar så kan man bygga på höjden. Så kan man få plats med mycket trots att platsen är begränsad. Rosor och Clematis klättrar både här och där, och nedanför brer perenner och kryddor ut sig. Och så pelargoner förstås, som får bo inomhus på vintern.