TLS

Jag har dragit ut på det och jag har skjutit upp det. Men nu i julledigheten så har jag tagit mig samman och sett till att konfigurera TLS på min webbserver. Jag gissar att det tog mig ungefär 10 timmar att få till det, men nu så funkar det att lägga till det där lilla s:et i början på webbadressen. https://, alltså. Känns väl rimligt med 10 timmar för ett s, eller hur?

TLS står för Transport Layer Security, och det är det som är skillnaden mellan http:// och https://. Säkerheten består i att trafiken är autentiserad och krypterad. Du vet alltså att det verkligen är pnott.se i andra änden och att ingen annan kan läsa av trafiken.

Det här löses med ett certifikat som har utfärdats av extern part. Certifikatet ska förnyas med jämna mellanrum. I mitt fall var tredje månad.

Jag var tvungen att välja ett program för att sköta om det där med att få certifikatet. Det var inte så lätt med min gamla server, eftersom den inte klarar vad som helst. Dokumentationen för programmet som jag valde var väl inget under av klarhet, men efter ett antal timmars klurande så fick jag till det.

Sen så skulle webbservern konfigureras. Jag kan inte säga att instruktionerna var särskilt klargörande här heller. Åter igen så tog det flera timmar innan det funkade som det skulle.

Slutligen så skulle förnyandet av certifikat automatiseras. Nu efter två dagar så tror jag att det fungerar. Fast det var ju inte så värst många minuter per dag som jag lade ner förstås. Får se om ett par månader hur det går!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *